Contact

Burn-out is een steeds vaker voorkomend probleem zo blijkt nog steeds uit cijfers van het CBS van 2018. 1 op de 7 werknemers geeft aan het afgelopen jaar burn-out verschijnselen te hebben meegemaakt. Onzekerheid over een baan en hoge werkdruk zijn de voornaamst genoemde redenen voor burn-out. Daarnaast zorgt de huidige trends van altijd en overal beschikbaar zijn voor nieuwe ontwikkelingen ook voor de nodige stress. [bron: CBS.nl]

Geen zwakte!

Burn-out heeft niets met zwakte te maken. Mensen die veel verantwoordelijkheid ervaren, erg loyaal zijn en een sterk doorzettingsvermogen, hebben een verhoogde kans op burn-out. Ofwel het karakter is van groot belang in het al dan niet krijgen van burn-outklachten.

Toets aan de hand van onderstaande risicogroepen of jij extra moet oppassen voor de burn-out alarmsignalen:
De acht burn-out risicogroepen

  1. Als je het erg lastig vindt om met veranderingen in je werk om te gaan. Denk bijv. aan een nieuwe chef, andere verantwoordelijkheden, meer uren maken en dit onder meer druk.
  2. Als je weinig besef van tijd hebt, de neiging hebt om zaken uit te stellen dusdanig dat je eigenlijk met alles net te laat bent. Hierdoor komt er een stapel van problemen en verlies je het overzicht
  3. Ben je vrouw en heb je een dubbelfunctie? Extra risico! De neiging bestaat om je extra te bewijzen op je werk terwijl je thuis ook de grootste verantwoordelijkheid hebt/ neemt/ voelt. Vooral als je (jonge) kinderen hebt.
  4. Kenmerk van deze tijd is dat je je wellicht 'gedwongen' kunt voelen alles perfect te willen doen: carrière maken, veel verantwoordelijkheidsgevoel hebben en geen fouten willen maken
  5. Je hebt mensen die zo sterk gedreven zijn, dat ze er moeite mee hebben dat een dag/etmaal maar 24 uur heeft. Ze verzetten bergen en zijn in betrekkelijk korte tijd tot grootse dingen in staat. Zelfs tijdens de vakantie zijn ze vaak nog zaken aan het regelen. Het zijn mensen die zes dagen per week op dubbele snelheid werken.
  6. Als je drukke baan hebt en daarnaast thuis veel spanningen hebt (relatieproblemen, opvoeding kinderen, mantelzorg taken) of een persoonlijk verlies moeten verwerken. Hierdoor ontbreekt het aan ontspanning en verlies je het vermogen je werkelijk ergens op te concentreren.
  7. Als veiligheid erg belangrijk voor je is en je dit ook goed hebt geregeld. Bijvoorbeeld in je werk positie, financiële onafhankelijkheid of thuisbasis. Vervolgens wordt je geconfronteerd met de keerzijde, zoals morele chantage, bedreigingen, een ontrouwe partner of stalker.
  8. Als je je altijd verantwoordelijk voelt voor anderen en geen nee kunt zeggen. Als je het moeilijk vind je te uiten, je je snel schuldig voelt, ook alles onthoud wat fout gaat en eindeloos over blijft piekeren en malen...
    Als je je wel kunt uiten maar het leed van anderen (te) sterk aantrekt, je je (te) verantwoordelijk voelt. In deze groep zitten veel mensen die in de gezondheidszorg werken en mensen die bij de politie werken (werkdruk, nauwelijks toekomen aan opsporingswerk, de burger niet willen teleurstellen)

Je merkt het al, het zijn allerminst slappelingen die een burn-out krijgen. Juist vaak de goed gemotiveerde, gewetensvolle, perfectionistische harde werkers en de helpers onder ons krijgen te maken met een burn-out ergens in hun leven.

Behoor jij tot een van de risicogroepen en herken je de symptomen van burn-out?
Aarzel niet en kom in actie!